Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια με ανοσολογικό υπόστρωμα, που προσβάλλει περίπου το 1-3 % του πληθυσμού παγκοσμίως.

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική.

Η ψωρίαση συχνά οδηγεί σε παχύ, κόκκινο ερεθισμένο δέρμα που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι πιο συχνή στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής. Μερικές φορές μπορεί να επηρεάσει τις αρθρώσεις και προκαλώντας ψωριασική αρθρίτιδα
Αίτια
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η ψωρίαση είναι αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού και γι’αυτό χαρακτηρίζεται ως ανοσολογικώς διαμεσολαβούμενο νόσημα.
Η ψωρίαση δεν οφείλεται σε μόνο μία αιτία, αλλά πρόκειται για το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Η ακριβής αιτιολογία της ψωρίασης δεν έχει διαλευκανθεί και παραμένει άγνωστη.
Πως δρα ο βελονισμός στην αντιμετώπιση της ΨΩΡΙΑΣΗΣ;
 
Η ψωρίαση επηρεάζεται από το άγχος και ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει αρκετά καλά στη μείωση του άγχους.
Επίσης, η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση νόσος και ο βελονισμός έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει αρκετές άλλες αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και της πολλαπλής σκλήρυνσης.
  • Ο βελονισμός είναι μια πολύ ασφαλής εναλλακτική ιατρική θεραπεία.
  • Ο βελονισμός δεν παρεμβαίνει σε οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες θεραπείες της ψωρίασής.
  • Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοσθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που έχει προτείνει ο θεράποντα ιατρός του ασθενούς.
  • Ο βελονισμός βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας του σώματος.

 

Βιβλιογραφία
  • Wang L, Yang H, Li N, Wang W, Bai Y. Acupuncture for psoriasis: protocol for a systematic review. BMJ Open. 2015 Jun.
  • Coyle M, Deng J, Zhang AL, Yu J, Guo X, Xue CC, Lu C. Acupuncture therapies for psoriasis vulgaris: a systematic review of randomized controlled trials. Forsch Komplementmed. 2015;22(2).
  • Garg T, Rath G, Goyal AK. Ancient and advanced approaches for the treatment of an inflammatory autoimmune disease-psoriasis. Crit Rev Ther Drug Carrier Syst. 2014.