Ο παραδοσιακός Κινέζικος βελονισμός έχει μία ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Η φιλοσοφία του βελονισμού δέχεται ότι η ασθένεια κτυπά τον άνθρωπο, όταν διαταράσσεται η ισορροπία του οργανισμού. Αυτή η διαταραχή είναι η αιτία της ασθένειας.

Στην αιτιολογία της ακμής και των δερματικών παθήσεων πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζουν διάφοροι ψυχολογικοί, φυσικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Η μονομερής προσέγγιση της ακμής δεν εξασφαλίζει ολοκληρωτική εξάλειψη του προβλήματος, ενώ οι αλοιφές μπορεί να βοηθήσουν μόνο μερικές από τις σχετικά ήπιες περιπτώσεις.
Ο βελονισμός στην αντιμετώπιση της ακμής:

Ο ρόλος του άγχους στην εμφάνιση και την εξέλιξη της ακμής είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Όταν μειώνεται το στρες, μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόνης του αίματος. Η κορτιζόνη είναι μία ορμόνη που σχετίζεται με την ακμή. Φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόνης συμβάλλουν στην βελτίωση ή και εξαφάνιση της ακμής.

Η ακμή είναι ένα πρόβλημα, που σχετίζεται με ψυχολογικούς, διατροφικούς, βιολογικούς και ορμονικούς παράγοντες. Ο βελονισμός μπορεί να θεραπεύσει την ακμή αντιμετωπίζοντας τους παράγοντες αυτούς. Η επίδραση του βελονισμού στην ομοιόσταση του οργανισμού προάγει την υγεία και αποτρέπει την αρρώστια.
Πρόσθετα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ο βελονισμός για την ακμή:
  • Μειώνει την φλεγμονή
  • Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τον αριθμό και την λειτουργικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αυξάνει την μικροκυκλοφορία τοπικά και μειώνει το οίδημα.
  • Η τοποθέτηση βελονών στα κατάλληλα σημεία των μεσημβρινών ασκεί ευνοϊκή επίδραση σε μία πληθώρα προβλημάτων.
  • Τα σημεία που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της ακμής, μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.
  • Ο βελονισμός μπορεί να συβδυαστεί με άλλες θεραπείες που έχει προτείνει ο θεράποντα ιατρός του ασθενούς.

 Βιβλιογραφία

  • Ma C, Sivamani RK. Acupuncture as a Treatment Modality in Dermatology: A Systematic Review. J Altern Complement Med. 2015 Sep;21(9):520-9.
  • Cao H, Yang G, Wang Y, Liu JP, Smith CA, Luo H, Liu Y. Complementary therapies for acne vulgaris. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jan 19.
  • Cao HJ, Yang GY, Wang YY, Liu JP. Acupoint Stimulation for Acne: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Med Acupunct. 2013 Jun;25(3):173-194. Review.