Ο όρος ολισμός “holism” και ολιστικός προέρχονται απο την ελληνική λέξη «όλον». Με τον όρο ολιστιική περιγράφεται ο τομέας της ιατρικής που μεταβάλλει τη θεώρηση για την υγεία όπως την ξέρουμε και εξετάζει τα θέματα της υγείας σε όλα τα επίπεδα. Στηρίζεται στο γεγονός δηλαδή ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο βιολογική μηχανή απο ξεχωριστά όργανα, αλλά ένα πολυεπίπεδο όν, ένα ενιαίο ψυχοοργανικό σύνολο.

Η ολιστική ιατρική δημιουργοεί ένα πρόσφορο έδαφος για επαναπροσδιορισμό της φύσης του ανθρώπου και τον βοηθάει όχι μόνο να ανακουφιστεί απο την ασθένεια, αλλά και να γνωρίσει τον εσωτερικό του εαυτό. Εξελίξεις της επιστήμης, νέες έρευνες και μελέτες αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητά της εναλλακτικής ιατρικής. Το σύστημα των περισσότερων εναλλακτικών ιατρικών μεθόδων είναι πολύ απλό, διεγείρεται ήπια η αυτοθεραπευτική ικανότητα του οργανισμού, ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στο εγκεφαλικό κέντρο, προκαλώντας την επαναρύθμιση και τη θετική ανταπόκριση ορμονών και άλλων οργάνων του σώματος με αποτέλεσμα την αυτοθεραπεία.

Η ολιστική ιατρική συμπεριλαμβάνει τόσο τις σύγχρονες φαρμακευτικές και χειρουργικες θεραπείες, όσο και τις εναλλακτικές. Ο ιατρός τελικά αξιολογεί όλα τα δεδομένα και συστήνει ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό σχήμα. Έτσι μπορεί να προτείνει το βελονισμό, το θεραπευτικό laser, την αρωματοθεραπεία , τη φυτοθεραεπία κ.λ.π.

Ο βελονισμός είναι η πιο ολοκληρωμένη και αρχαιότερη θεραπεια τον πλανήτη μας. Εφαρμόζεται απο το 2698 π.χ, βασίζεται στη φιλοσοφία και κοσμολογία των Κινέζων. Η τοποθέτηση βελόνας στα σημεία βελονισμού προκαλεί την ομαλή κίνηση της ενέργειας που κυκλοφορεί στους μεσημβρινούς αποκαθιστώντας την ψυχική και σωματική ισορροπία του οργανισμού. 

Η φυτοθεραπεία είναι η επιστήμη στην οποία αξιοποιούνται οι θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων για να βοηθήσουν σε διάφορα προβλήματα.

Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια που είναι η ψυχή του φυτού, προέρχονται απο τη ζωτική δύναμη του φυτού και εφόσον είναι ιατρικώς πιστοποιήμένα μπορούν αν χρησιμοποιήθουν ως εξωτερική θεραπεία, πόσιμη ή και εισπνεόμενη θεραπεία.