Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει το Βελονισμό στην αντιμετώπιση του ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (“σπαστική κολίτιδα”) είναι μια χρόνια, καλοήθης, λειτουργική πάθηση του παχέος εντέρου, που δυσκολεύει την ακθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως είναι ο κοιλιακός πόνος, οι διαταραχές των κενώσεων (δυσκοιλιότητα ή διάρροια ή εναλλαγή αυτών), τυμπανισμός (μετεωρισμός). Συνοδά συμπτώματα είναι δυσπεψία, πόνο στην καρδιά, άγχος, κατάθλιψη.

Στη δημιουργία των συμπτωμάτων εμπλέκονται διαταραχές της κινητικότητας του πεπτικού συστήματος, εντερική φλεγμονή, ψυχολογικές διαταραχές. Το stress πυροδοτεί την εμφάνιση, την υποτροπή ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου. Η αντιμετώπιση της πάθησης είναι συμπτωματική με σπασμολυτικά φάρμακα και συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής  όπως την διατροφή, άσκηση, μείωση του άγχους.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο World J Gastroenterol (1) αναλύθηκαν τα αποτελέσματα 6 ποιοτικών ερευνητικών εργασιών για την επίδραση του Βελονισμού στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Βρέθηκε πως ο Βελονισμός είναι αποτελεσματικός, σε ποσοστό 85%, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ενώ τα φάρμακα βελτίωσαν την κλινική εικόνα  μόνο στο 50%των ασθενών. Η επίδραση του Βελονισμού στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και στη μείωση του stress φαίνεται να είναι οι μηχανισμοί που ερμηνεύουν αυτό το αποτέλεσμα.

Δράση του βελονισμού

Τα τοπικά σημεία βελονισμού ερεθίζουν το εντερικό νευρικό σύστημα για ρύθμιση της κινητικότητας και της εκκριτικής του ικανότητας. Τα μακρινά σημεία βελονισμού έχουν ισχυρή αναλγητική και ηρεμιστική δράση, μέσω της σεροτονίνης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα ο οποίος είναι ο ισχυρότερος καταστολέας πόνου μαζί με τις οπιούχες ουσίες (ενδορφίνες και εγκεφαλίνες). Για την ενίσχυση ορισμένων σημείων σε χρόνια επίμονη κολίτιδα χρησιμοποιείται και ηλεκτροβελονισμός.

Ο βελονισμός έχει γρήγορα αποτελέσματα στη θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης. Ο θεραπευόμενος θα παρατηρήσει μια βελτίωση όχι μόνο στην λειτουργία του εντέρου αλλά θα αρχίσει επίσης να αισθάνεται λιγότερο άγχος, θυμό και θα είναι περισσότερο αποδοτικός στην εργασία του αλλά και χαρούμενος στην προσωπική του ζωή.

Βιβλιογραφία

  1. Guan-Qun Chao, Shuo Zhang. Effectiveness of acupuncture to treat irritable bowel syndrome: A meta-analysis. World J Gastroenterol. 2014; 20(7): 1871–1877.
  2. Lim B, Manheimer E, Lao L, Ziea E, Wisniewski J, Liu J, Berman B. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Oct 18; (4):CD005111.
  3. Manheimer E, Wieland LS, Cheng K, Li SM, Shen X, Berman BM, Lao L. Acupuncture for irritable bowel syndrome: systematic review and meta-analysis. Am J Gastroenterol. 2012 Jun; 107(6):835-47; quiz 848. Epub 2012 Apr 10.
  4. Lan L, Zeng F, Liu GJ, Ying L, Wu X, Liu M, Liang FR. Acupuncture for functional dyspepsia. Cochrane Database Syst Rev. 2014 Oct 13; (10):CD008487. Epub 2014 Oct 13.
  5. MacPherson H, Tilbrook H, Agbedjro D, Buckley H, Hewitt C, Frost C. Acupuncture for irritable bowel syndrome: 2-year follow-up of a randomised controlled trial. Αcupunct Med. 2016 Mar 15. pii: acupmed-2015-010854