Ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες περιγράφεται γενικά ως «χρόνιος». Πιστεύεται ότι μετά από αυτήν την περίοδο, ο πόνος παύει να είναι προστατευτικός, αλλά, λόγω της επιμονής της αρχικής βλάβης / φλεγμονής, έχει δημιουργηθεί ένα χημικό περιβάλλον που το τρoφοδοτεί πλέον. 

Η θεωρία της πλαστικότητας του εγκεφάλου, δηλαδή η ικανότητα του νευρικού συστήματος να αλλάζει, ανάλογα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον, εξηγεί μέρος της φυσιολογίας του χρόνιου πόνου.

Ο βελονισμός έχει αναγνωριστεί για την αποτελεσματικότητα του ως θεραπεία για χρόνιο πόνοΤο 2012, μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο βελονισμός ήταν καλύτερος από θεραπεία χωρίς βελονισμό ή προσομοιωμένο βελονισμό για τη θεραπεία τεσσάρων παθήσεων χρόνιου πόνου, όπως:

  • Οσφυαλγία και Αυχεναλγία
  • Οστεοαρθρίτιδα 
  • Άλγος των ώμων/ώμου
  • Χρόνια Κεφαλαλγία

Ο βελονισμός εφαρμόζεται κυρίως για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Ο βελονισμός και ο ηλεκτροβελονισμός αποτελούν επιλογές «πρώτης γραμμής» σε όλα τα ιατρεία πόνου του σύγχρονου κόσμου.

Βιβλιογραφία

Vickers AJ, Cronin AM, Maschino AC, et al. Acupuncture for Chronic PainIndividual Patient Data Meta-analysis. Arch Intern Med. 2012;172(19):1444–1453.

MacPherson H, Vertosick EA, Foster NE, Lewith G, Linde K, Sherman KJ, Witt CM, Vickers AJ. The persistence of the effects of acupuncture after a course of treatment: a meta-analysis of patients with chronic pain. Pain. 2017 May;158(5):784-793.