Η δυσκοιλιότητα αποτελεί ένα από τα συχνότερα γαστρεντερικά προβλήματα, η οποία προκαλεί δυσφορία και ένταση στο πεπτικό μας σύστημα. Η ύπαρξη της δηλώνει ότι υπάρχει ανισορροπία στην λειτουργία του εντέρου, ωστόσο η συγκεκριμένη κατάσταση είναι συνήθως προσωρινή. Η χρόνια όμως δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα ή να αποτελεί ένδειξη μιας διαταραχής.

Ένας μεγάλος αριθμός παραγόντων είναι υπεύθυνος για την εμφάνιση της. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η μη κατανάλωση αρκετών υγρών, η κακή διατροφή, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, διάφορες ασθένειες, καθώς και η μακροχρόνια χρήση καθαρτικών ή παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, η δυσκοιλιότητας οφείλεται κυρίως στην στασιμότητα της εσωτερικής θερμότητας και της ξηρότητας του οργανισμού. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη υγρών, την στασιμότητα της ροής της ενέργειας από συναισθηματικές διαταραχές, την έλλειψη ενέργειας qi ή αίματος από εσωτερικό τραυματισμό, το τέντωμα, το στρες και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Ο Βελονισμός αποτελεί ασφαλή και αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για την δυσκοιλιότητα. Εντοπίζοντας με ακρίβεια το προβλήμα και τον τύπο της δυσκοιλιότητας, η εφαρμογή της κατάλληλης εξατομικευμένης θεραπείας βελονισμού, διορθώνει την ανάλογη ανισορροπία που υπάρχει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την καταπολέμηση της ασθένειας, αλλά παράλληλα ενισχύει και βελτιώνει την πέψη.