Ιστορία του Βελονισμού.satory

Ιστορία του Βελονισμού

Πριν από 4.000 χρόνια στην Κίνα ξεκινά η ιστορία του βελονισμού. 

Η θεωρία και η πρακτική του βελονισμού ξεκίνησε στην Κίνα  και καταγράφηκε για πρώτη φορά σε έγγραφα που χρονολογούνται μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν από την Κοινή Εποχή.

Παλαιότερα αντί για βελόνες χρησιμοποιήθηκαν ακονισμένες πέτρες και μακριά αιχμηρά οστά γύρω στο 6000 π.Χ. για αυτή τη θεραπεία.

Πτώση του βελονισμού

Από τον 17ο αιώνα και μετά, το ενδιαφέρον για αυτή την παράδοση μειώθηκε, διότι θεωρήθηκε παράλογο. Το διάταγμα του αυτοκράτορα το 1822 απέκλεισε τον βελονισμό από το Ιατρικό Ινστιτούτο της Αυτοκρατορίας. Οι αγροτικοί θεραπευτές και ορισμένοι μελετητές διατήρησαν τη γνώση αυτής της πρακτικής.

Με την άνοδο της δυτικής ιατρικής τον 20ο αιώνα, οι πρακτικές βελονισμού έπεσαν περαιτέρω σε ανυποληψία. Το 1929 τέθηκε εκτός νόμου στην Κίνα μαζί με άλλες μορφές παραδοσιακής ιατρικής.

Αναβίωση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής

Η Κομμουνιστική Κυβέρνηση το 1949 αναβίωσε τις παραδοσιακές μορφές ιατρικής συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού. Τα ερευνητικά ινστιτούτα ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1950 σε όλη την Κίνα και η πρακτική έγινε διαθέσιμη σε πολλά νοσοκομεία.

Η πρακτική εξαπλώθηκε σε πολλές άλλες χώρες. Ο Ευρωπαίος γιατρός Ten Rhijne που εργάστηκε για την East India Company περιέγραψε την πρακτική ιατρικά γύρω στο 1680. Μέσα στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα τόσο η Αμερική όσο και η Βρετανία ανέπτυξαν ενδιαφέρον για αυτήν την αρχαία θεραπευτική μορφή.

Ήταν το 1971 που ένα μέλος του αμερικανικού Τύπου υποβλήθηκε σε θεραπεία με βελονισμό κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από επείγουσα σκωληκοειδεκτομή στην Κίνα την οποία επισκεπτόταν. Περιέγραψε την εμπειρία στους New York Times και δημιούργησε ενδιαφέρον για την επιτυχία της διαδικασίας.

Ο βελονισμός έγινε τελικά αποδεκτός στις ΗΠΑ όταν μια συναινετική διάσκεψη του NIH ανέφερε ότι υπήρχαν θετικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, τουλάχιστον σε ορισμένες συνθήκες.

Ο βελονισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα ιατρικής επιστήμης και όχι απλά μία θεραπευτική μέθοδος.

Τεκμηριώνεται και αποδεικνύεται διότι έχει:

  • αυστηρά καθορισμένο και πλήρες θεωρητικό υπόβαθρο και πλαίσιο.
  • δυνατότητα διάγνωσης νόσων και συμπτωμάτων
  • δυνατότητα πρόληψης νόσων και συμπτωμάτων
  • ικανότητα θεραπείας νόσων και συμπτωμάτων
  • περαιτέρω εξέλιξη και συμμετοχή στη σύγχρονο επιστημονική έρευνα μαζί με την κλασική ιατρική, για την Παγκόσμια Ιατρική.

Ο ιατρικός βελονισμός χαρίζει υγεία, ευεξία και ισορροπία σε σώμα και πνεύμα. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα που στερείται παρενεργειών και πρέπει να εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς κατάλληλα εκπαιδευμένους.