Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να συμβεί παντού, σε όσους χώρους υπάρχουν άτομα που καπνίζου. Εισπνέοντας τον καπνό, οι μη-καπνιστές εκτίθενται στις ίδιες χημικές ουσίες με τους καπνιστές, όπως τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Ποιες είναι όμως οι επιδράσεις του παθητικού καπνίσματος;

Έχουν αναγνωριστεί περισσότερες από επτά χιλιάδες χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου και οι 250 θεωρούνται επικίνδυνες, με 69 από αυτές να είναι καρκινογόνες.

Συνεπώς, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Πέρα όμως από τους καρκινογενείς παράγοντές του, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει πολλές άλλες ασθένειες:

Καρκίνος των πνευμόνων

Το να ζούμε με έναν καπνιστή και να εισπνέουμε τον καπνό του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων από 20% μέχρι και 30%.

Καρδιοπάθεια

Η εισπνοή του καπνού μπορεί να βλάψει το καρδιαγγειακό σύστημα και να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής, ειδικά σε όσους πάσχουν ήδη από κάποια ασθένεια της καρδιάς.

Οι μη καπνιστές που εκτίθενται στον καπνό των άλλων έχουν 25-30% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποια καρδιοπάθεια.

Συνέπειες για τα παιδιά

Έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν μολύνσεις στα αυτιά και να συσσωρευτεί υγρό στα αυτιά τους.

Για τα παιδιά που πάσχουν από άσθμα, ακόμα και η μικρότερη έκθεση σε καπνό τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει κρίση άσθματος.

Ήρθε η ώρα να κόψτε το κάπνισμα για εσάς και για τους αγαπημένους σας!