Αρκούν λιγότερα από πέντε τσιγάρα τη μέρα για να προκληθεί βλάβη στους πνεύμονες! Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα οι πρώην καπνιστές μπορεί να έχουν ορατές βλάβες στους πνεύμονες ακόμη και τρεις δεκαετίες μετά την διακοπή.
Οι ερευνητές, του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δημοσίευσαν αυτήν την έρευνα στο περιοδικό πνευμονολογίας «The Lancet Respiratory Medicine», ενώ είχαν μελετήσει περισσότερους από 25.000 ανθρώπους, καπνιστές και μη.
Διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία των πνευμόνων επιδεινώνεται στους «ελαφρούς» καπνιστέ ή «λάιτ» καπνιστής (5 τσιγάρα την ημέρα)  και μπορεί να χάσει σε ένα χρόνο όση λειτουργία των πνευμόνων χάνει ένας βαρύς καπνιστής μέσα σε εννέα μήνες.
Η μελέτη ανέδειξε επίσης, μία απομυθοποιητική αποκάλυψη, ότι η ζημιά στη λειτουργία των πνευμόνων δεν αποκαθίσταται μετά από λίγα χρόνια διακοπής του καπνίσματος. Δηλαδή σιαπίστωσαν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 30 χρόνια για να εξισωθεί ο ρυθμός της μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας των πρώην καπνιστών με εκείνο των μη καπνιστών.
Άρα τα τελικά συμπεράσματα της έρευνας μας αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος και ότι ο καθένας πρέπει να ενθαρρυνθεί σοβαρά να κόψει το κάπνισμα, άσχετα με το πόσα τσιγάρα καπνίζει τη μέρα.