Η ακμή είναι ένα από τα πιο κοινά δερματικά προβλήματα που απασχολεί σχεδόν όλους τους εφήβους μέχρι ενός ορισμένου βαθμού, αλλά μπορεί να συνεχίζεται και κατά την ενηλικίωση.

Οι εξάρσεις ακμής μπορεί να πυροδοτηθούν, εκτός από ορμονικές διαταραχές,αυξημένο στρες, κακή διατροφή, χρήση ακατάλληλων καλλυντικών, η κακή υγιεινή, και κατανάλωση αλκοόλ.

Η ακμή στην Κινεζική Ιατρική

Συγκεκριμένα, για την περίπτωση της ακμής θεωρείται ότι «ευθύνεται η αύξηση της θερμότητας και της υγρασίας στον οργανισμό , οι οποίες επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη λειτουργία των πνευμόνων, του στομάχου και του σπληνός».

Αποτέλεσμα αυτής της δυσαρμονίας είναι και η δυσλειτουργία του δέρματος που εκφράζεται με την ακμή. Ο βελονισμός, οδηγεί σε έκκριση ουσιών που έχουν αντιφλεγμονώδη, αναλγητική ενδοκρινή και νευροδιαβιβαστική δράση με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να εναρμονίζουν λειτουργίες των διαφόρων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος.

Σε γενικές γραμμές είναι διαφορετικός ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η ακμή στον κάθε ασθενή. Ο βελονισμός είναι εξατομικευμένη θεραπεία που προσαρμόζεται στην ιδιαιτερότητα του κάθε ατόμου. Ανάλογα με την περίπτωση, η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει το βελονισμό μόνο ή το συνδυασμό με βότανα ή αιθέρια έλαια. Η συχνότητα με την οποία γίνεται ο βελονισμός είναι αρχικά 2 με 3 φορές την εβδομάδα και εν συνεχεία αραιότερα, σε εβδομαδιαία, δηλαδή, βάση, για περίπου 2 με 3 μήνες.

Τα οφέλη του βελονισμού:

  • Μειώνει την φλεγμονή
  • Διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα τον αριθμό και την λειτουργικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Αυξάνει την μικροκυκλοφορία τοπικά και μειώνει το οίδημα.