Το 80% των ανθρώπων προσβάλλονται από οξύ οσφυϊκό πόνο (πόνος στην Μέση), σε κάποια στιγμή της ζωής τους και από αυτούς 1 – 2% γίνονται χρόνια πάσχοντες. Ο βελονισμός στην οσφυοϊσχιαλγία είναι πολύ αποτελεσματικός και έχει επικυρωθεί με πολλές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε σοβαρά Ιατρικά Περιοδικά όπως το Pain. Οι πολυάριθμες μελέτες παρέχουν αποδείξεις ότι ο βελονισμός είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία χωρίς παρενέργειες.

Ο ασθενής καλείται να επισκεφθεί τον θεράποντα ιατρό του για την λήψη λεπτομερειακού ιστορικού, την κλινική εξέταση και εργαστηριακή διερεύνηση να εντοπιστεί το ακριβές αίτιο της οσφυοϊσχιαλγίας, πριν από την εφαρμογή του βελονισμού.

Πόνος στην Μέση: Τα κυριότερα αίτια είναι

1. Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (δισκοπάθεια) σε ποσοστό 70%
2. Εκφυλιστική σπονδυλαρθρίτιδα
3. Τραυματικά αίτια
4. Ψυχοσωματικές διαταραχές
5. Οργανικά αίτια όπως: φλεγμονώδεις μικροβιακές λοιμώξεις, νεοπλασίες. συγγενείς ανωμαλίες, παθήσεις των γειτονικών οργάνων, οστεοπόρωση κ.α.

Κλινική εικόνα:

Η τυπική εικόνα είναι χαρακτηριστική : Πόνος στη μέση, συνήθως ισχυρός, που αρχίζει συνήθως μετά από μία απότομη κίνηση ή άρση κάποιου βάρους. Ο πόνος μπορεί να είναι τοπικός ή να αντανακλά στα πόδια. Συχνά επίσης ο πόνος ξεκινά «χωρίς αιτία» και χωρίς ιστορικό τραυματισμού. Αλλοτε πάλι ξεκινά από τη γάμπα ή το μηρό ή τους γοφούς κι επεκτείνεται στη μέση. Κατά την ιατρική εξέταση παρατηρείται συνήθως εξάλειψη της φυσιολογικής λόρδωσης της σπονδυλικής στήλης και αντιαλγική σκολίωση (κλίση σώματος προς τη μία πλευρά λόγω του πόνου που νιώθουμε στην άλλη).

Πόνος στην Μέση.satory

Πόνος στην Μέση

Οι κινήσεις είναι περιορισμένες κι ο πάσχοντας δυσκολεύεται να σκύψει προς τα μπρος και προς τα πλάγια. Οι στροφικές κινήσεις της μέσης δεν προκαλούν, συνήθως, κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα πόνου. Παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία στη μέση (προς τους γοφούς), πόνος αν πιεστούν οι γλουτοί και, συνηθέστατα, πόνος κι ευαισθησία στο ένα πόδι.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει μείωση της δύναμης και αδυναμία πραγματοποίησης συγκεκριμένων κινήσεων χωρίς πόνο. Ο πόνος επιδεινώνεται με τον βήχα ή το φτάρνισμα.

Θεραπευτικά μέσα της Οσφυοϊσχιαλγίας

Η θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος στη μέση, προϋποθέτει την ιατρική εκτίμηση του θεράποντα ιατρού για τον εντοπισμό των αιτιών, πριν τον βελονισμό. Αφού εξακριβωθούν τα αίτια, η θεραπεία πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη, ανάλογα με τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα, την ηλικία, την προδιάθεση, τον αριθμό των προηγηθέντων παρόμοιων προβλημάτων, το επάγγελμα και τις καθημερινές δραστηριότητες. Η θεραπεία διακρίνεται σε συντηρητική και σε χειρουργική (στις βαρύτερες περιπτώσεις ή όπου η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει).

Συντηρητική Θεραπεία:

Φάρμακα
Κατάκλιση
Ζώνη μέσης
Φυσικοθεραπεία- Κινησιοθεραπεία
Βελονισμός
Ο βελονισμός μπορεί να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ταχύτερη αποκατάσταση των ασθενών, αρκεί η πρωτοπαθής διαταραχή να μην χαρακτηρίζεται από σοβαρές ανατομικές αλλοιώσεις.

Ανάλογα με την παθογένεια της νόσου και την συμπτωματολογία του ασθενή, επιλέγονται τα σημεία βελονισμού. Χρησιμοποιούνται τοπικά και απόμακρα σημεία.

Συνήθως οι βελόνες τοποθετούνται στην επώδυνη περιοχή και μπορεί να συνδεθούν με συσκευή ηλεκτροθεραπείας.

Ο βελονισμός αυξάνει η αναλγητική δράση με την έκκριση ενδογενών οπιοειδών αναλγητικών πεπτιδίων, αφετέρου επιτυγχάνεται κινητοποίηση των παρασπονδυλικών μυών που βρίσκονται σε σύσπαση. Η κινητοποίηση αυτή λύει το μυϊκό σπασμό, αυξάνει τοπικά την αιμάτωση, απομακρύνει το γαλακτικό οξύ που έχει συσσωρευτεί από την παρατεταμένη μυϊκή σύσπαση και καταστέλλει τη φλεγμονή που εμπλέκεται στη δημιουργία του πόνου.

Επιπρόσθετες οδηγίες:

Ελάττωση βάρους – Δίαιτα
Αποφυγή άρσεως βαρών
Ιαματικά λουτρά – Γυμναστική στην πισίνα
Αποφυγή περιττών επιβαρύνσεων κι άσκοπης κούρασης

Βιβλιογραφία

  • Sit RW, Wong W, Law SW, Wu JC. Integrative Western and Traditional Chinese Medicine service model for low back pain. Int J Clin Pharmacol Ther. 2016 Jul;54(7):539-43.
  • O’Gara T, Kemper KJ, Birkedal J, Curl W, Miller N, Abadie B. Survey of Conventional and Complementary and Alternative Therapy in Patients With Low Back Pain. J Surg Orthop Adv. 2016 Spring;25(1):27-33.
  • Lin R, Zhu N, Liu J, Li X, Wang Y, Zhang J, Xi C. Acupuncture-movement therapy for acute lumbar sprain: a randomized controlled clinical trial. J Tradit Chin Med. 2016 Feb;36(1):19-25
  • Ushinohama A, Cunha BP, Costa LO, Barela AM, Freitas PB.Effect of a single session of ear acupuncture on pain intensity and postural control in individuals with chronic low back pain: a randomized controlled trial.
    Braz J Phys Ther. 2016 Jun 16 ;0:0.