Η Τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή του ιστού (τένοντα) που ενώνει τα οστά με τους μύες. Προκαλεί έντονο πόνο στην άρθρωση κατά την κίνηση, ευαισθησία και οίδημα και ενίοτε φλεγμονή. Πιο συχνά ταλαιπωρεί τον ώμο, τον καρπό ή τον αγκώνα. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει λόγω καταπόνησης εξ αιτίας επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή ως αποτέλεσμα τραυματισμού.

Η τενοντίτιδα δεν σχετίζεται μόνο με την εργασία ή την άσκηση, καθώς οι τένοντες τείνουν να χάνουν την ελαστικότητά τους με την ηλικία.  Ο βελονισμός θεωρείται μια εξαιρετικά ευεργετική θεραπεία για την τενοντίτιδα από το 1990 καθώς οι μελέτες στο Clinical Journal of Pain ήρθαν στο φως. Οι μελέτες αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που έπασχαν από τενοντίτιδα στον ώμο είχαν πολύ σημαντική μείωση του άλγους καθώς και αύξηση της ομαλής κινητικότητας του άνω άκρου μετά από μόνο μία συνεδρία βελονισμού. Ήταν ακόμη σε θέση να επιστρέψουν στις καθημερινές δραστηριότητε τους μετά από την θεραπεία βελονισμού.

θεραπέια Τενοντίτιδας με Βελονισμό.satory

θεραπέια Τενοντίτιδας με Βελονισμό

Θεραπεία Τενοντίτιδας Με Βελονισμό

Οι βελόνες εισάγονται σε σημεία των μεσημβρινών του σώματος, μειώνοντας έτσι τον πόνο και αποκαθιστώντας την κυκλοφορία της ενέργειας και του αίματος στην περιοχή. Ο βελονισμός εστιάζει στην ελευθέρωση της ροής της ενέργειας και της ομαλοποίησης της ροής του αίματος ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να επέλθει η πλήρης ίαση. Όταν οι βελόνες τοποθετούνται στο σημείο του τραυματισμού, διορθώνοντας τη δυσαρμονία στο σώμα, η ροή βελτιώνεται, επομένως αποκαθιστά την ανισορροπία και θεραπεύει.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και απολύτως ασφαλής χωρίς παρενέργειες. Οι βελόνες που χρησιμοποιούνται είναι εξαιρετικά λεπτές, μιας χρήσεως και τηρούν όλους τους κανόνες αποστείρωσης.

Βιβλιογραφία

  • Neal BS, Longbottom J. Is there a role for acupuncture in the treatment of tendinopathy? Acupunct Med. 2012 Dec;30(4):346-9.
  • Kim HN, Goo B, Nam SS. Acupuncture for lateral epicondylitis: A prisma-compliant protocol for a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2020 Sep 11;99(37):e22008.
  • Zhou Y, Chen C, Yang Y, Yu H, Yang Z. Acupuncture therapy for tennis elbow: A protocol for systematic review and meta-analysis. Medicine (Baltimore). 2021 Feb 5;100(5):e24402.