Το πρόχειρο φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικές αλλαγές που ενδεχομένως οδηγούν σε παχυσαρκία, αναφέρει νέα έρευνα.
Σε πείραμα, ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πολλά λιπαρά είχαν φλεγμονή υποθαλάμου που προκάλεσε αλλαγές στα μικρογλοία, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Cell Metabolism.
Τα κύτταρα που λαμβάνουν ενέργεια από την τροφή ήταν πολύ μικρότερα στα ζώα. Η έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό τα οδηγεί στο να καταναλώνουν περισσότερη τροφή για να έχουν την κατάλληλη ενέργεια.
Οι αλλαγές με την σειρά τους επηρεάζει την ικανότητα του υποθαλάμου να ρυθμίσει την ενέργεια και την ομοιόσταση γλυκόζης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη κατανάλωση τροφής και παχυσαρκία.
Η νευρολογική πάθηση έχει συνδεθεί με αλλαγές στα μικρογλοία, σύμφωνα με το National Institutes of Health.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που ενεργοποιούνται όταν εκτιθέμεθα σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Πρόκειται για μηχανισμό που μπορεί να είναι σημαντικός από εξελικτική σκοπιά. Ωστόσο, όταν τροφές πλούσιες σε λιπαρά και υδατάνθρακες είναι συνεχώς διαθέσιμες, αυτό είναι αρνητικό.