Ο βελονισμός θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικός στην ενδυνάμωση της γονιμότητας, με εξαίρεση βέβαια περιπτώσεων ανατομικής δυσμορφίης της ζώνης των γεννητικών οργάνων. Έτσι, σε πολλά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο ιατρικός βελονισμός, ως συμπληρωματική θεραπεία.

Λόγω της λεπτής ισορροπίας μεταξύ του υποθάλαμου, της υπόφυσης και των αναπαραγωγικών αδένων, το άγχος είναι ικανό να αποτρέψει μια γυναίκα από την ωορρηξία, έτσι μπορεί να συμβάλει στην αιτία της γυναικείας υπογονιμότητας. Το στρες μπορεί επίσης να δημιουργήσει σπασμούς τόσο στις σάλπιγγες όσο και στη μήτρα, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την κίνηση και την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου. Στους άνδρες, το άγχος μπορεί να μειώσει τον αριθμό, την κινητικότητατων και την ποιότητα των σπερματοζωαρίων,  και να προκαλέσει υπογονιμότητα.

Θεραπεία βελονισμού για την υπογονιμότητα:

  • ανακουφίζει από το άγχος και το stress,
  • αυξάνει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα,
  • εξισορροπεί και ρυθμίζει τις ορμόνες

Επιπλέον, ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες και ενδυναμώνει τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Βιβλιογραφία

Xu J, Zuo Y. [Efficacy of acupuncture as adjunctive treatment on infertility patients with polycystic ovary syndrome]. Zhongguo Zhen Jiu. 2018 Apr 12;38(4):358-61. 

Zhu J, Arsovska B, Kozovska K. Acupuncture Treatment for Fertility. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(9):1685-1687. 

Cochrane S, Smith CA, Possamai-Inesedy A, Bensoussan A. Acupuncture and women’s health: an overview of the role of acupuncture and its clinical management in women’s reproductive health. Int J Womens Health. 2018