Η Υπνοθεραπεία είναι αρκετά ευεργετική και έχει πολλά οφέλη. Πρόκειται για μία θεραπευτική μέθοδο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία και τη διαχείριση κρίσεων πανικού, διατροφικών διαταραχών, εθισμών, διαταραχών ύπνου, κατάθλιψης, πόνου, φοβιών.

Η «κατάσταση της εστιασμένης προσοχής και της συγκέντρωσης» που προκαλείται από την ύπνοθεραπεία βοηθάει να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας δυναμικότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ύπνωσης (ASCH).

Οφέλη της Κλινικής Υπνοθεραπείας

Τα οφέλη της Κλινικής Υπνοθεραπείας.satory

Τα οφέλη της Κλινικής Υπνοθεραπείας

1. Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από οξύ και χρόνιο πόνο

Η ύπνοθεραπεία είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αναλγητικό. Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον φόβο και το άγχος που νιώθετε για τον πόνο.

Η έρευνα δείχνει ότι η ύπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με διαφορετικούς τύπους πόνου. Για παράδειγμα, μετά από ανασκόπηση 18 μελετών οι συγγραφείς μιας μετα-ανάλυσης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλινική ύπνωση έχει  σημαντικά αποτελέσματα ανακούφισης από τον πόνο σε ασθενείς με εγκαύματα, καρκίνο, πονοκεφάλους και καρδιακές παθήσεις. Η ύπνωση ήταν επίσης αποτελεσματική σε υγιείς εθελοντές που εκτέθηκαν σε πειραματικό πόνο, όπως η βύθιση ενός χεριού ή ενός ποδιού σε ένα δοχείο με παγωμένο νερό για ένα έως τρία λεπτά για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού ως απόκριση στο στρες.

2. Βελτιώνει συμπτώματα Άγχους, Κατάθλιψης, Αγωνίας

Έχει αποδειχθεί ότι η υπνοθεραπεία είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία διαταραχών της διάθεσης (συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης) και για διάφορες διαταραχές άγχους:

  • κρίσεις πανικού,
  • ειδική φοβία και κοινωνική φοβία,
  • διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD),
  • δεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)

Ενθαρρύνει την Προσωπική ανάπτυξη την αυτοεκτίμηση και των σχέσεων

Η υπνοθεραπεία έχει περιγραφεί ως μια διαδικασία ψυχικής θεραπείας (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί) για την επίτευξη των επιθυμητών στόχων, όπως η αλλαγή των τρεχόντων συναισθημάτων ή συμπεριφορών.

Αυτά τα συναισθήματα ή συμπεριφορές μπορεί συχνά να περιλαμβάνουν τις αρνητικές στάσεις, τις πεποιθήσεις και τις αξίες που έχουμε για τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας. Αυτά μπορεί να είναι επιζήμια για την ανάπτυξή μας ή/και την επιτυχία μας. Χρησιμοποιώντας κλινική υπνοθεραπεία βελτιώνετε την αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους , και βλέπετε τα γεγονότα της ζωής από διαφορετική οπτική γωνία.

Βιβλιογραφία

  1. Elkins G, Jensen MP, Patterson DR. Hypnotherapy for the management of chronic pain. Int J Clin Exp Hypn. 2007 Jul;55(3):275-87. doi: 10.1080/00207140701338621.
  2. Alladin A. Cognitive hypnotherapy for psychological management of depression in palliative care. Ann Palliat Med. 2018 Jan;7(1):112-124.